lifestyle

31 / 08 / 2019   •   lifestyle   •   5 min

5 tipů jak vyzrát na pitný režim


Že by měl člověk pít dřív, než až když dostane žízeň, ví díky osvětě odborníků snad každý. Jenže jak to udělat, když jste přes den tak zaneprázdnění, že si na pitný režim ani nevzpomenete? Poradíme vám pár fíglů, díky kterým tekutiny pravidelně doplníte a nebudete muset dohánět příjem tekutin večer, kdy jen zbytečně zatěžujete ledviny.

Hned na začátek si povězme, proč je vlastně dobré vypít alespoň dva litry vody denně. Za prvé, naše tělo je tvořeno ze 70% právě z vody, a voda je tak nezbytná pro správnou funkci všech orgánů. Díky ní může organismus vstřebávat živiny, minerály a vitamíny. Za druhé, bez vody bychom se cítili unavení, malátní, bolela by nás hlava.  Nedostatek vody může také za zácpu, nadýmání, špatnou koncentraci či nadváhu. Je proto důležité hlídat si, kolik toho během dne vypijeme!

1. Začněte hned po ránu

Většina štíhlých lidí vám řekne, že svůj den začíná sklenicí vody s citronem. Díky tomu krásně nastartujete metabolismus a navíc – jednu sklenici už si tak splníte hned po probuzení. Pozor, zatímco studená voda na obličeji vás probudí, ledová voda v žaludku by pro zažívací trakt znamenala šok. Vodu si tak dejte raději vlažnou nebo rovnou teplou – tím prokážete službu i ledvinám.

2. Mějte pití stále na očích

Jestli pracujete v kanceláři nebo i z domova od počítače, není nic jednoduššího, než si načepovat velkou lahev či džbán s vodou a postavit si ji přímo na pracovní stůl. Díky tomu budete mít přehled, kolik jste toho vypili a pitný režim si tak můžete hlídat. Dobré je mít taky v kabelce nebo batohu lahev, do které si doplníte během dne vodu dle potřeby, a budete ji tak mít na cestách stále při sobě.

3 stupně

3. Dávejte si polévky

Zeleninové i masové vývary jsou skvělým a chutným zdrojem tekutin. Když si polévku či zeleninový krém objednáte k hlavnímu jídlu jako součást oběda, skvěle vás navíc zasytí. Hodně vody obsahuje také samotná zelenina, takže když si dáte ke svačině salátovou okurku, rajče nebo meloun, můžete si to započítat do pitného režimu. Každý kousek se počítá!

4. Pozor na dehydrataci

Některé nápoje se do pitného režimu nepočítají, protože organismus naopak dehydratují. Platí to o alkoholických nápojích. Co se týče kávy a černého čaje, tady se názory odborníků liší. Někteří tvrdí, že káva a silný čaj organismus odvodňuje, a proto je třeba vypít ke každému šálku také sklenici vody. Někteří výživoví poradci a dietologové naopak říkají, že i káva je součástí pitného režimu, protože obsahuje vodu. O mléku ale platí, že jde o potravinu, ne nápoj!

5. Nastavte si budík

Jestli vám doplňování tekutin dělá přesto problémy, nastavte si na mobilu upozornění, které vám dá každé dvě hodiny vědět, že je čas se napít. Nebo si můžete stáhnout praktickou aplikaci do svého chytrého telefonu ( například Drink Water Reminder), která pitný režim ohlídá za vás.

NÁŠ TIP! Pozor na pití před spánkem

Nejvíce tekutin byste měli přijmout v první polovině dne. Určitě není vhodné dohánět to večer před spaním. Zhruba po 18 hodině se zpomaluje funkce orgánů včetně ledvin a vylučovacího sytému. Pokud vypijete větší množství vody, ledviny se dostanou do nadměrné zátěže a nestihnou se během spánu dostatečně zregenerovat. Ráno se pak můžete probudit unavení, podráždění a s otoky v obličeji.

 Eva


DALŠÍ ČLÁNKY

Zklidňující aromaterapie

Zklidňující aromaterapie

Občas to zažíváme všichni. Máme příliš mnoho práce, stresu a na odpočinek nezbývá čas. Výsledkem toho je únava, skleslost a ...

5 tipů jak vyzrát na pitný režim

5 tipů jak vyzrát na pitný režim

Že by měl člověk pít dřív, než až když dostane žízeň, ví díky osvětě odborníků snad každý. Jenže jak to udělat, když jste přes den tak zaneprázdnění, že ...

Tipy na zdravé super svačinky

Tipy na zdravé super svačinky

Někdy nám vytížení nedovolí zastavit se někde v kavárně nebo restauraci a dopřát si čas na pořádné jídlo. Abychom se v takových situacích ...