lifestyle

21 / 08 / 2019   •   lifestyle   •   4 min

Tipy na zdravé super svačinky


Někdy nám vytížení nedovolí zastavit se někde v kavárně nebo restauraci a dopřát si čas na pořádné jídlo. Abychom se v takových situacích vyhnuli hladovění nebo naopak neskončili s hranolkami ve fast foodu, je dobré mít po ruce mňamku, která je hotová raz, dva a rozhodně po ní nepřiberete.

 Kuřecí wrap

Tenhle typ sandwiche vám dobře poslouží i jako vydatný oběd s sebou. Můžete ho jíst zastudena, nebo si ho ohřát a rychle tak zahnat hlad a doplnit potřebné bílkoviny. Navíc na jeho přípravu můžete využít i zbytky od večeře a obměňovat ho podle toho, jaké suroviny zrovna máte v lednici. Vyzkoušejte třeba variantu s ledovým salátem a šunkou.

Příprava: Pšeničnou placku pomažte lžící zakysané smetany s nadrceným česnekem. Přidejte natrhané listy ledového salátu nebo rukoly, jedno rajče pokrájené na kousky a několik plátků kvalitní vepřové šunky. Navrch zasypte parmezánem. Zarolujte, zabalte do alobalu a před podáváním překrojte na dvě půlky.

Domácí tyčinky

Tyhle rychlé müsli tyčinky na plech budou o moc zdravější než ty ze supermarketu, kde je zbytečně moc cukru. Dodají vám potřebnou energii před cvičením i po něm.

Příprava: Dva hrnky opražených ovesných vloček smíchejte s hrnkem rozinek, půl hrnkem opražených nasekaných ořechů (dle chuti), hrstí chia semínek a hrnkem nastrouhaného jablíčka. Přidejte dvě lžíce medu, špetku skořice a asi hrnek a půl rozpuštěného kokosového oleje. Hmotu dobře promíchejte a pečte na plechu pokrytým pečicím papírem. Po 20 - 30 minutách vyndejte z trouby, nechte vychladnout a poté nakrájejte na tyčinky.

Datlový shake

Tahle svačina je hotová za pět minut a zaženete s ní nejenom pořádný hlad, ale i chuť na sladké!

Příprava: Zralý banán rozpulte a vložte do mixéru, přidejte hrst sušených datlí, které odpeckujete. Zalijte půl litrem rostlinného mléka. Vypijte hned nebo přelijte do vaší lahve na cesty.  V létě můžete pro osvěžení přidat pár kostek ledu!

Obložený avokádový chléb

Avokádo je plné zdravých tuků, a navíc je tak dobré!  Avokádový toast, který nabízejí snad všechna moderní bistra za hříšné peníze, si zvládnete připravit doma během chvilky. Pochutnáte si stejně, a ještě ušetříte!

Příprava: Krajíc celozrnného chleba potřete olivovým olejem a poklaďte plátky nakrájeného avokáda. Osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte kousky sušených rajčat, posypejte slunečnicovými semínky a nasekanou bazalkou nebo řeřichou.

Dobrou chuť!

 Eva


DALŠÍ ČLÁNKY

Zklidňující aromaterapie

Zklidňující aromaterapie

Občas to zažíváme všichni. Máme příliš mnoho práce, stresu a na odpočinek nezbývá čas. Výsledkem toho je únava, skleslost a ...

5 tipů jak vyzrát na pitný režim

5 tipů jak vyzrát na pitný režim

Že by měl člověk pít dřív, než až když dostane žízeň, ví díky osvětě odborníků snad každý. Jenže jak to udělat, když jste přes den tak zaneprázdnění, že ...

Tipy na zdravé super svačinky

Tipy na zdravé super svačinky

Někdy nám vytížení nedovolí zastavit se někde v kavárně nebo restauraci a dopřát si čas na pořádné jídlo. Abychom se v takových situacích ...