lifestyle

11 / 08 / 2019   •   lifestyle   •   4 min

Děti na sluníčku? Všeho s mírou!


Letní počasí se venku opravdu nezapře a sluníčko o sobě dává již několik dní řádně vědět. Vysoké teploty lákají mnohé z nás k vodě, na různá koupaliště, louky a výlety. Horké počasí je samozřejmě super, ale nezapomeňme, že i moc sluníčka může škodit.

Dětská pokožka i organismus reagují na vysoké teploty a sluneční záření mnohem více nežli organismus dospělého. Zatímco vám je opalování se na sluníčku příjemné, děti tyto aktivity snášejí v podstatě hůře. Jak tedy nejlépe strávit letní dny?

Pijme vodu!

Pitný režim dětí i dospělých je v parných dnech snad ještě důležitější, nežli obvykle. Jak jinak předcházet dehydrataci, nežli pít co nejčastěji, a to i v případě, kdy vám prcek řekne, že „nemá žízeň“. Rozhodně však nenabízejte sladké nápoje, ideální je čistá voda! Pokud ta neuspokojí chuťové buňky, stačí do džbánu s vodou nakrájet ovoce. Nemusíte přidávat led, jelikož studené nápoje či zmrzliny a nanuky sice v horku osvěží, ale dokáží naše tělo zmást natolik, že začne organismus ještě více zahřívat.

Před sluníčkem se schovejme!

Sluneční brýle, opalovací krém, klobouk – to je základní výbava pro slunné letní dny. Nicméně v době, kdy je sluníčko nejostřejší, tedy v poledne, je lepší se pohybovat spíše ve stínu či vůbec ven nevycházet. Vyhnete se tím nejen spálení pokožky, ale i celkovému vystavení organismu přílišnému horku.

Pokud trávíte letní dny u vody, nezapomeňte na pravidelné mazání opalovacím krémem s vhodným UV faktorem. I když mnohé krémy zaručují svou „nesmývatelnost“ ve vodě, vždy po koupání pokožku znova promažte. Dětem také můžete pořídit speciální oblečení, které v sobě určitý faktor obsahuje. Jedná se o speciální tkaniny, do kterých je začleněn fyzikální filtr. A nebo sáhněte pro seprané a suché tričko. Vlákna seprané látky jsou roztřepená, nemají v tkanině tak velká oka a díky tomu propustí méně světla.

Hurá do vody!

Vodu je třeba nejen pít, ale je také ideální se v ní zchladit. Pokud nemáte k dispozici moře, rybník či bazén, chladivá sprcha vám zaručeně pomůže. Pro děti můžete připravit vaničku s vlažnou vodou, ty nejmenší zase můžete osvěžit zábalem či žíňkou namáčenou ve vlažné vodě.

Když nemůžete spát…

V tropických dnech nás nečeká ochlazení ani v noci, kdy teploty stále dosahují vysokých hodnot. Abyste noc dětem i sobě co nejvíce zpříjemnili, vyberte si pro spánek místnost, která vám přijde nejvíce chladná. Otevřete si okna a umožněte vzduchu proudit, skvělým osvěžovačem je také mokrý ručník přehozený přes židli. Zvolte pouze lehké oblečení, stejně tak jako lehké pokrývky či polštáře.

A co opravdu nikdy nedělat? Nikdy nenechávejte své děti čekat samotné v autě. I když se má jednat jen o pár minut. Nikdy nevíte, kde se zdržíte a teploty v autech v letních dnech rostou nezadržitelně.

Užívejme si léta a dovolených plnými doušky, ale nezapomínejme, že nic se nemá přehánět...
 

 Petra


DALŠÍ ČLÁNKY

Zklidňující aromaterapie

Zklidňující aromaterapie

Občas to zažíváme všichni. Máme příliš mnoho práce, stresu a na odpočinek nezbývá čas. Výsledkem toho je únava, skleslost a ...

5 tipů jak vyzrát na pitný režim

5 tipů jak vyzrát na pitný režim

Že by měl člověk pít dřív, než až když dostane žízeň, ví díky osvětě odborníků snad každý. Jenže jak to udělat, když jste přes den tak zaneprázdnění, že ...

Tipy na zdravé super svačinky

Tipy na zdravé super svačinky

Někdy nám vytížení nedovolí zastavit se někde v kavárně nebo restauraci a dopřát si čas na pořádné jídlo. Abychom se v takových situacích ...